Wieczerze wigilijna to podstawowy element tradycji wigilijnej. Rozpoczyna się ją wraz z pierwszą ukazującą się na niebie gwiazdką. Po podzieleniu się z bliskimi opłatkiem – najważniejszy moment w trakcie wieczerzy wigilijnej – i złożeniu sobie życzeń, siadamy wszyscy przy wspólnym stole we wspaniałej, ciepłej, rodzinnej atmosferze. Po kolacji wspólnie śpiewane są przepiękne kolędy i pastorałki.
Jak głosi tradycja na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw wigilijnych.
Klasyczne potrawy wigilijne
- barszcz z grzybami, uszkami lub pasztecikami (czasami żur lub zupa grzybowa)
- karp w galarecie
- karp smażony
- kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami,
- kutia
- śledzie w oliwie
- kulebiak
- kompot z suszonych owoców
- żurek z ziemniakami lub jajkiem
- pierogi ze śliwami
- kiszona kapusta
- kompot ze śliwkami
- ziemniaki
- bigos
Na stole królują ryby – a przede wszystkim tradycyjny karp wigilijny, także śledzie. Inne wigilijne potrawy przyrządzane są z nasion, na przykład groch, mak, tradycyjna kapusta, grzyby, postny barszcz, kompot z suszu itp. Wieczerza wigilijna w polskich domach to bogactwo doznań smakowych!