Święta Bożego Narodzenia (Weihnachten) są w Niemczech cechują się silnym poczuciem więzi rodzinnych oraz podporządkowywaniem się tradycji. Świąteczne przygotowania rozpoczynają się niemalże miesiąc wcześniej. Tak samo jak w Polsce, 6 – go grudnia do każdego przychodzi z prezentami Święty Mikołaj.
Niemieckie dekoracje świąteczne pojawiają się już z początkiem grudnia – okna domów i mieszkań dekorowane są specjalnymi lampionami, kolorowymi obrazkami i naklejkami, popularne są wieńce z czterema świeczkami (adventskranz – w każdą kolejną niedzielę Adwentu zapalana jest jedna świeczka).
Niezwykle istotną tradycją jest choinka świąteczna – to właśnie z Niemiec pochodzi zwyczaj dekorowania świątecznego drzewka. Dzieci dostają adwentowe kalendarze. Każdy dzień związany jest z niespodzianką – najczęściej czekoladką lub drobną zabawką.
Według niemieckiej tradycji świątecznej na wigilijnym stole musi pojawić się 9 różnych potraw, a m.in.:
- pieczona kiełbasa z kiszoną kapustą (Bratwurst mit Sauerkraut)
- pieczeń z gęsi (Gansebraten)
- karp (Karpfen)
- ciasto bożonarodzeniowe (Christstollen)
Natomiast ulubioną potrawą w pierwszym dniu świąt jest pieczona gęś. Związane z Bożym Narodzeniem są również różnego rodzaju świąteczne ciasteczka (Platzen) w różnych kształtach – gwiazdki, choinki, Mikołajki – są one wypiekane specjalnie na tę okazję.
Podczas świąt dzieci otrzymują prezenty, które tym razem wcale nie przynosi św. Mikołaj (jak ma to miejsce np. w USA – Boże Narodzenie w USA), ale Christkind (Dzieciątko Jezus). Stałym punktem świąt Bożego Narodzenia jest rodzinne muzykowanie i śpiewanie kolęd. Życzenia wigilijne składa się bez dzielenia się opłatkiem.